Veelgestelde vragen

Inhibin is een effectieve spierverslapper voor de behandeling van nachtelijke spierkramp.
De werkzame stof van dit medicijn, hydrokinine, vermindert de kramp en andere hinderlijke samentrekkingen van de been- en kuitspieren. De spier wordt minder gevoelig voor de prikkeling vanuit de hersenen die de kramp veroorzaakt. De krampaanvallen zullen afnemen en u wordt 's ochtends uitgerust wakker.

Lees meer over Inhibin

Inhibin is het enige geneesmiddel dat in Nederland beschikbaar is voor de behandeling van nachtelijke spierkrampen. De status van Inhibin is gewijzigd. Voorheen was het middel zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, echter is het per 8 september uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

De behandeling met Inhibin bestaat uit een kuur van 14 dagen met 3 tabletten per dag. Hieronder staan de adviesprijzen per verpakking.

Inhibin 42 stuks (verpakking voor 1 kuur): € 8,25
Inhibin 90 stuks (verpakking voor 2 kuren): € 15,75

Gebruik Inhibin gedurende 14 dagen. Bij het avondeten neemt u 2 tabletten, gevolgd door 1 tablet voor het slapen gaan. Als de krampen terugkomen kunt u opnieuw een kuur Inhibin starten.

Meer over hoe u nachtelijke spierkramp behandelt met Inhibin.

Nachtelijke spierkrampen komen vaak in episodes voor, dan weer een paar weken wel, dan weer maanden niet. Helaas is dit per persoon verschillend. U kunt weer met het gebruik van Inhibin starten als de krampen terugkomen. Soms duurt dat 3 dagen soms wel een maand. Belangrijk is dat u alleen geneesmiddelen gebruikt als het nodig is.

Het bijzondere van Inhibin is dat u het gebruikt als een kuur van 2 weken met 3 tabletten per dag. U hoeft daarna pas een nieuwe kuur te starten als de nachtelijke spierkrampen weer toenemen.

De dosering van 2 tabletten bij het avondeten en 1 tablet voor het slapen is het meest effectief. De dosering van Inhibin is zo gekozen dat de medicijnspiegel juist 's nachts (wanneer de krampen voorkomen) hoog is. De effectiviteit bij 3 tabletten in 1 keer is niet vastgesteld.

Hydrokinine heeft een bijzonder bittere smaak. Inhibin kan worden gebroken maar het is niet aan te raden.

Inhibin mag niet gebruikt worden door kinderen onder de twaalf jaar. Bij patiënten met lever- en/of nierfunctiestoornissen of hartritmestoornissen is voorzichtigheid geboden.

Inhibin mag daarnaast niet gebruikt worden bij:
• Zwangerschap of borstvoeding
• Ernstige spierzwakte (myasthenia gravis)
• Overgevoeligheid voor (hydro)kinine (cinchona-alkaloïden)
• Oorsuizen (tinnitus)
• Aandoeningen van de gezichtszenuw (optische neuritis)

Lees voor gebruik de bijsluiter.

Nee, Inhibin heeft een contra-indicatie voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Tijdens de zwangerschap kan magnesium een optie zijn. Overleg dit wel eerst met uw verloskundige of de behandelend arts. Na de zwangerschap verdwijnen de klachten spontaan.

Gezien uw kinderwens raden we het gebruik van Inhibin af.
Uw huisarts kan op basis van de beschrijving van uw klachten en rekening houdend met de wens zwanger te worden samen met u tot een behandeling komen die het beste bij u past.

Lees meer over wanneer Inhibin gebruikt mag worden.

In principe wel, maar overleg altijd eerst met de behandelend arts. Voorzichtigheid is geboden bij atriumfibrilleren. Pas als de patiënt geen last meer heeft van atriumfibrilleren mag Inhibin worden gebruikt. Het is echter wel belangrijk regelmatig op atriumfibrilleren te controleren.

Lees meer over wanneer Inhibin gebruikt mag worden.

Inhibin bevat als werkzame stof per tablet 100 mg hydrokinine. Hydrokinine behoort tot de groep geneesmiddelen die spierverslappers worden genoemd. Het vermindert krampen en andere hinderlijke samentrekkingen van de been- en kuitspieren. In feite zorgt het ervoor dat de spier minder gevoelig wordt voor prikkeling vanuit de hersenen waardoor de kramp minder snel optreedt.

Ja, Inhibin bevat lactose.

Nee, Inhibin bevat geen gluten.

Ja, Inhibin bevat de kleurstoffen E 170 (calciumcarbonaat) en E 171 (titaandioxide).

Als u te veel Inhibin hebt geslikt kunt u hinder ondervinden van de volgende bijwerkingen:
• oorsuizen
• misselijkheid
• hoofdpijn
• gehoor- en visusstoornissen (visusstoornissen zijn stoornissen in het zicht) hypotensie,
tachycardie, shock en geleidingstoornissen
• delirium, convulsies (stuipen), coma


Behandeling overdosering:
• laten braken
• raadpleeg onmiddellijk een arts

Als u zich afvraagt of u mogelijk nachtelijke spierkrampen heeft is het goed om uzelf de volgende vragen te stellen:
1. Heeft u een scherpe pijn als u een kramp heeft?.
2. Heeft u de kramp met name in de kuit of in uw voet?
3. Heeft u de kramp met name 's nachts tijdens uw slaap?


Als u alle drie de vragen met "ja" heeft beantwoordt dan is de kans groot dat u nachtelijke spierkrampen heeft. Wilt u goed voorbereid naar uw huisarts of apotheek? Doe dan de zelftest en download de checklist over nachtelijke spierkrampen.

Inhibin is het enige geneesmiddel dat in Nederland beschikbaar is voor de behandeling van nachtelijke spierkrampen. Inhibin is het enige geneesmiddel dat in Nederland beschikbaar is voor de behandeling van nachtelijke spierkrampen. De status van Inhibin is gewijzigd. Voorheen was het middel zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, echter is het per 8 september uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Wilt u goed voorbereid naar uw huisarts of apotheek? Doe dan de zelftest en download de checklist over nachtelijke spierkrampen.

U gaat naar uw huisarts:


• Als u algemene vragen heeft over nachtelijke spierkrampen
• Als u twijfelt of u nachtelijke spierkrampen heeft
• Als u regelmatig last heeft van nachtelijke spierkrampen en hier een behandeling voor zoekt


De huisarts zal u eerst een aantal vragen stellen om te bepalen of u nachtelijke spierkrampen heeft en om de ernst van nachtelijke spierkrampen vast te stellen. De diagnose is niet eenvoudig, daarom is het voor u en de huisarts belangrijk dat u duidelijk aangeeft waar u last van heeft.


Wilt u goed voorbereid naar uw huisarts of apotheek? Doe dan de zelftest en download de checklist over nachtelijke spierkrampen.

Nachtelijke spierkramp moet u niet verwarren met rusteloze benen (restless legs). In de praktijk worden nachtelijke spierkramp, restless legs syndroom (RLS) en slaapschokken (Periodic Limb Movement Disorder, PLMD) vaak op één hoop gegooid. De aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat ze de slaaprust verstoren of onderbreken, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar.


Het belangrijkste kenmerk van nachtelijke spierkramp is de scherpe pijn die gepaard gaat met de kramp. Bij RLS ontstaan spontane, onaangename bewegingen in uw benen, maar heeft u over het algemeen geen pijn. Het bewegen van de benen geeft bij RLS tijdelijk verlichting. RLS komt veel in combinatie met PLMD, waarbij in de slaap ongewild, schokkende of schoppende bewegingen met de benen worden gemaakt. Indien u vermoedt dat u last heeft van RLS of PLMD is het verstandig uw huisarts te raadplegen.